Een gamend neefje

Een gamend neefje

We zitten na sport te praten over ons werk. Als ik vertel dat ik mediacoach ben zie ik een wanhopige blik ontstaan. “Kan je mij helpen?” vraagt hij hoopvol. Hij heeft mijn volledige aandacht. Zijn neefje van veertien besteed zes uur per dag aan games. Zes uur gamen per dag is veel, maar hoeft niet in alle gevallen problematisch te zijn. Om meer inzicht te krijgen vraag ik door. Spelen er ook andere zaken? Een nadenkende blik verraad dat er meer zorgen zijn…

De tijd die kinderen besteden aan gamen groeit nog steeds. Ook het aantal kinderen en jongeren met een gameverslaving groeit. De aantrekkingskracht van games wordt een probleem als het een negatieve invloed krijgt op het dagelijks functioneren. Gamen kan een vlucht uit de realiteit zijn. De oorzaak van het probleem kan buiten gaming liggen. Zeker pubers vertellen hun ouders niet alles.

Het helpt ouders bij de opvoeding als ze weten hoe games werken en wat de verslavende elementen zijn. Mijn rol als mediacoach is onder andere om ouders het vertrouwen te geven in hun wijze van opvoeding en jongeren inzicht te geven in hun gedrag en mogelijke consequenties. Dit vergroot hun digitale weerbaarheid.