,

Een mislukte update

Een mislukte update

Met slaperige ogen lees ik het mailtje van mijn hosting provider. Het is iets na zes uur in de ochtend. In het bericht staat dat de update van de software gelukt is. Het dringt nog niet helemaal tot me door, maar opeens ben ik helemaal wakker… In lichte paniek ga ik mijn website controleren. Kan ik nog bij de homepage? Werkt het contactformulier nog? Na een paar klikken krijg ik de bekende 404 foutmelding. De pagina met mijn contactgegevens is opeens verdwenen.

Deze foutmelding kwam doordat ik zelf een aantal aanpassingen had gedaan buiten de standaarden voor mijn website. Gelukkig kon ik het redelijk snel herstellen. Ondanks het extra werk ben ik erg blij dat mijn hostingprovider deze updates doet. Het verkleint de kans dat mijn website gehackt wordt enorm. Goed patchbeleid is het begin van ICT Beveiliging voor bedrijven.

Is het bij jullie al vanzelfsprekend om software automatisch te updaten? Je zult zien dat dit proces steeds makkelijker gaat als je regelmatig jouw updates uitvoert.

Hackers kunnen jouw systemen op verschillende manieren misbruiken. Met verouderde software is het kinderspel om binnen te komen. Jouw servers kunnen dan bijvoorbeeld misbruikt worden in een botnet om SPAM te versturen. Of om Bitcoins te maken, het zogenaamde “minen”. De echte pot met goud zijn de bedrijfsgegevens. Soms zijn dit de details over producten. Er kan al veel geld verdiend worden met de contactgegevens van klanten of gebruikers. Creditcardgegevens zijn nog meer waard.

Weet jij wat jullie waardevolste bezit is? En heb je de ICT beveiliging van deze gegevens goed geregeld?