Mediawijsheid

Mediawijsheid

Wat is Mediawijsheid?

Mediawijsheid is een verzamelnaam voor alles wat te maken heeft met het veilig en slim omgaan met nieuwe media, social media, internet, smartphones, tablets en computers. Ook het gebruik van traditionele media (kranten, televisie, etc.) is onderdeel van mediawijsheid.

Om deel te kunnen nemen aan een steeds verder digitaliserende samenleving is het van groot belang dat je weet hoe je op een veilige en betrouwbare manier gebruik kunt maken van deze media.

Dus mediawijsheid is de verzameling van vaardigheden die je nodig hebt om actief én bewust deel te kunnen nemen aan de mediasamenleving van nu en morgen.

Onderwijs en Mediawijsheid

Scholen worstelen met regels voor de mobiele telefoon. Cyberpesten en sexting zijn zorgen voor leerlingen, ouders en leraren. In het basis- en voortgezet onderwijs is behoefte aan hulp om een standpunt te bepalen. Maar we moeten niet alleen focus leggen op de gevaren van de nieuwe media. De huidige ontwikkelingen bieden ook kansen om effectiever les te geven en lessen leuker te maken.

Het onderwijs moet meebewegen en deze ontwikkelingen omarmen. In het nieuwe curriculum krijgt mediawijsheid een prominente rol. Net zoals we leren lezen en schrijven wordt mediawijsheid een 21e-eeuwse vaardigheid die opgenomen gaat worden in de leer- en onderwijsplannen.

Binnen mediawijsheid leren kinderen bijvoorbeeld welke rol reclame speelt, hoe ze social media een positieve plek in hun leven kunnen geven en wat hun online identiteit is. Ook serieuze onderwerpen als sexting, ongewild porno zien en geweld komen aan bod.

Digitale geletterdheid

Mediawijsheid heeft een sterke relatie met ICT-basisvaardigheden, Informatievaardigheden en computational thinking. Al deze aspecten zorgen samen voor digitale geletterdheid.

In 2014 vertelt een VMBO docent mij over naaktfoto’s die via social media zijn verspreid. Slachtoffer, dader en de school hadden geen idee van de impact. Toen wist ik dat “Nederland mediawijzer maken” mijn missie zou worden. – Geert Kruiskamp

Mediawijs met Kruiskamp Advies

De kracht van Kruiskamp Advies is Mediawijsheid te benaderen vanuit ICT beveiliging. Hiermee wordt een stuk bewustwording gecreëerd en geeft het inzicht in de gevolgen van onzorgvuldig gebruik van media. De onderwerpen die Kruiskamp Advies behandelt zijn interactief en worden aangepast aan het gewenste niveau.

Door samen te werken met de collega Mediacoaches kan over een het totale werkveld binnen mediawijsheid met een hoge kwaliteit geleverd worden.  De mediacoaches nemen allemaal vanuit hun eigen achtergrond specofoeke expertise mee.

Visie Mediawijsheid Kruiskamp Advies

De visie is, dat Mediawijsheid wordt bereikt door de gouden driehoek actief te betrekken bij mediawijsheid. Door het betrekken van leerling, opvoeder en docent ontstaat een breder draagvlak en is er meer begrip bij alle betrokkenen.

Kruiskamp Advies levert een totaalpakket aan diensten voor mediawijsheid op school. De producten kunnen ook los afgenomen worden.

Op basis van de behoefte kunnen er aparte trainingen gegeven worden over onderwerpen als:

    • Mediawijsheid
    • Social Media
    • Cyberpesten
    • Smart City

Vragen over Mediawijsheid

Vragen of meer informatie over Mediawijsheid in het onderwijs, neem vrijblijvend contact met mij op. Ik help u graag verder.